P-visser-en-zn.jouwweb.nl
Home » Bijlichten

Dit artikel geeft informatie die is gegeven door de heer Piet Visser. Op zijn website geeft hij aan hoe er gebruik kan worden gemaakt van de gezonde daglichtlamp om prestaties van uw duiven te verbeteren.

Sinds 1998 werken we al met lichturen en bijlichten van duiven, toch de Kwaliteit van daglichtlampen zijn met de jaren verbeterd van kwaliteit, en dat is aanzienlijk te merken bij de Liefhebbers aan hun prestaties. Als men nog nooit met daglichtlampen heeft gewerkt zal er iets bijzonders gaan gebeuren, want de duiven worden vitaler en zitten veel gezonder in hun hokken.

Vooral de duistere winter maanden waar daglicht een grote rol speelt, doet een Liefhebber een genot om de daglichtlamp aan te doen. Mijn eerste ervaring was in 1999, omdat ik de licht uren niet aangepast had, gingen ze dubbel ruien, maar de prestaties logen er niet om, want in 1999 werden we 7e Generaal NPO.

In 2000 werden de licht uren aangepast en ben zelf op onderzoek uit gegaan, wat het beste zou zijn voor mijn duiven. Dat wees zich al snel uit, want in 2000 werden we 4e Beste Liefhebber van Nederland WHZB van 37.000 leden destijds. In 2006 moesten we verhuizen, en er zijn weer nieuwe daglichtlampen gehaald, de resultaten waren direct goed:

  • 2007: 3e NPO Periqueux gevlogen van 4.250 duiven.
  • 2009: 10e Generaal Afdeling 9, Oost Nederland
  • 2010: 10e Keizer-Generaal NPO Afdeling 9, geworden.
  • 2010: Fond Kampioen totaal van CCEL, en Eendaagse Fond Kampioen.

Nu zullen vele Liefhebbers denken en zeggen, komt dat nu door die daglichtlampen, èèn ding mag zeker zijn, dat deze Combinatie nooit meer zonder wil. Wat mij opvalt door de jaren heen, dat de duiven veel gezonder zitten, minder medicatie nodig hebben, veel actiever en levenslustiger zijn, geen last meer van E Coli of oog problemen en de resultaten staan op papier, want daar draait alles uiteindelijk om.......

Schema voor de Jonge duiven 2011.

Alle jonge duiven die voor 15 Maart zijn geboren:

verduisteren van 15 Maart t/m 21 juni, dat wil zeggen van 08.00 t.m 18.00 uur Licht, dus wij laten de daglichtlampen aan overdag. Dit houden we vol tot 21 Juni, daarna gaan de daglichtlampen aan van 05.00 t/m 23.00 uur. Dus 18 uur licht en 6 uur donker.

De Jonge duiven die na 15 Maart worden geboren:

direct  verduisteren.

Het liefst gaan we de jonge duiven zo vroeg mogelijk scheiden, ongeveer in Mei, en zetten ze weer samen in juni zodat koppeltjes gaan vormen. Eenmaal gekoppeld zullen ze snel eieren gaan leggen en gaan broeden, bij ons mogen ze niet langer dan 10 dagen broeden, en word alles weer gescheiden. Dan is de taak aan ons, om alles te gaan opleren voor het weduwschap spel. We tonen de eerste weken zekers 2 a 3 keer, want ze moeten het spelletje goed in de gaten krijgen., dus goed opleren, en dit hoeft geen 100km te zijn, bij ons komen ze niet verder dan 35 a 40km per africhting. Het gaat om het systeem en idee. Het verliezen van Jonge duiven zal duidelijk minder zijn, de stress zal minder aanwezig zijn, de resultaten en gezondheid zullen verbazingwekkend goed zijn.

In 2010 hadden we zelf maar 10 jonge duiven, want de aanvraag en schenkingen waren ontzettend groot. Maar met deze 10 jonge duiven hebben we er toch 8 stuks kunnen behouden en 7e Teleteks Morlincourt van 9.200 kunnen behalen. En oa, 10e Aangewezen Kampioen jonge duiven NPO geworden.

Dus de hoeveel duiven speelt ook geen hoofdrol, zal men snel gaan zeggen, maar je bent als liefhebber uiteraard kwetsbaar als je er maar weinig bezit. Dit jaar 2011 zouden we graag 35 jonge duiven onder de lamp willen zetten, en ik Hoop U allen te kunnen overtuigen van mijn bedoelingen in de duivensport..

Inmiddels zijn onze daglichtlampen alweer bijna 5 jaar oud, en tot heden is er nog maar één stuk gegaan. In het jaar 2011 wil ik bij de jonge duiven de daglichtlampen vervangen. Om te voorkomen dat het effect van de lamp minder word (branduren bereikt zijn.) Bij deze nemen we geen risico met de jonge duiven.

Het rui proces na de Jonge duiven vluchten van 2010.

Wij laten de duiven na 1 Oktober t/m Januari niet meer duiven los, ivm de roofvogel. Toen nr 6 werd gepakt  in 2008, (deze vloog als jong nog 1e van 235 duiven) had ik er genoeg van, voor mij geen duiven meer los, om de natuur te voeden. Maar dan zetten we de daglichtlamp op 14 Uur licht en 10 Uur donker en houden dit vol tot November  December. Wil men gaan Kweken, dan zet de daglichtlamp op 12 uur dus 12/12 en laat dit zo, tot ze eieren hebben gelegd, als alles op eieren zit, gaan we de lamp op 10 uur licht zetten dus 10/14, want de jonge duiven mogen geen extra ligt mee krijgen, tijdens hun geboorte en opgroei, want na mijn mening, denken ze dat ze in de zomer geboren zijn als ze meer licht uren krijgen tot hun 26e dag bij afzetten. Zullen ze pennen gaan stoten. De Jonge duiven komen in de zelfde 10 uur licht terecht in hun nieuwe verblijf en de zelfde lampen uiteraard. En ze weten zeer snel hun plekje te vinden onder het licht, triesde dagen met veel regen en zware bewolking zien ze niet in onze hokken, want daar is dagelijks 10 uur Natuurlicht aan, en zullen zeer snel en gezond opgroeien, net zoals een plant midden in de zomer onder de zon.

Mocht U eventuele vragen hebben, dan mag of kunt U mij Persoonlijk bellen, en ik zal U te woord staan Tel 06-53527394