Is knoflook gezond? Open printvriendelijke pagina
25-9-2007
 

Er zijn nogal wat duivenmelkers die aan de duiven regelmatig knoflook verstrekken. Of puur, of in mysterieuze brouwsels. Zo ken ik goede spelers in BelgiÎ die hun succes menen te moeten danken aan aftreksels van look, uien, weegbree, brandnetels, vlierbessen enz…. Het goedje wordt dan gemengd met kandijstroop en dan aan een woekerprijs weten te verkopen. Dit gaat mij net iets te ver. Persoonlijk zou ik liever gewoon naar huis gaan met een van hun goede duiven en thuis zelf de keuken in duiken! Waarom geven we knoflook aan onze duiven? Is het niet logisch slechts iets te doen als we ook weten waarom? Oordeel zelf maar…

Knoflook (Allium Sativum) is door de wereldgeschiedenis heen waarschijnlijk wel de meest gebruikte plant omwille van zijn brede gezondheidsbevorderende werking. Ook voor duiven geldt dat knoflook - als aanvulling bij het voer - tal van positieve effecten heeft. Reeds in het oude Egypte werd knoflook als een belangrijke heelmeester aanzien, dit zowel voor mens als dier. Nu, vele eeuwen later, is deze volkswijsheid gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Sommige medici (met gigantische oogkleppen op als U het mij vraagt) zullen nu stilaan al de wenkbrauwen beginnen fronsen wanneer ze dit lezen. Ze voelen dat ik op het alternatieve terrein van plantengeneeskunde, homeopathie en dergelijke terecht dreig te komen. Nou en? Heel wat reguliere (halopathische) geneesmiddelen zijn rechtstreeks afkomstig uit het plantenrijk of slechts verbeterde moleculaire variaties daarvan! Het is geen schande om dicht bij de natuur te staan. Iedereen met een open geest, zal gebruiken wat hem van pas komt. In andere culturen, zoals China, is dit zo ingeburgerd, dat onze geneeskunde daar de alternatieve geneeskunde is! Misschien wel de meest gekende (slechte) eigenschap van look is zijn geur. Na het eten van deze bol ruikt men dit al van op tien meter afstand!

Men kan daarom tegenwoordig look kopen welke ontdaan werd van deze reukstof zonder dat de werking daarom minder zou zijn. Gelukkig liggen onze duiven daar niet wakker van, zodat we de gewone teentjes kunnen gebruiken en goedkoop af zijn. Knoflook bevat nogal wat unieke en zeer werkzame zwavelverbindingen zoals bijvoorbeeld allicine. Daaraan dankt de plant dan ook haar heilzame eigenschappen. Deze stoffen worden wel eens beschouwd als ‘natuurlijke antibiotica’. Ze zorgen ervoor dat de witte bloedcellen binnendringende kiemen sneller aanvallen en vernietigen. Feit is, dat paarden die regelmatig met knoflook werden bijgevoederd, met veel minder met luchtwegaandoeningen, taaie slijmen en chronische infecties af te rekenen hadden.

Dit zou dus bij onze ‘renpaarden van het luchtruim, zoals Piet de Weerd onze duiven ooit noemde, ook wel eens het geval kunnen zijn! Ook de kans op parasieten is met het regelmatig gebruik van knoflook een stuk minder. Huidletsels helen ook sneller. De door knoflookgeur doordrongen huid stoot ook insecten af. Door een optelsom van een aantal positieve effecten, krijgt men dankzij knoflook ook een betere bloedsomloop. Daarbij speculeren we er dan op, dat een betere circulatie meer vitaliteit geeft en hopelijk ook betere prestaties. Vooreerst zorgt look ervoor dat het bloed op een natuurlijke manier verdund wordt en zo met minder weerstand door de kleine haarvaatjes kan stromen. Zo kan in de longen de uitwisseling van zuurstof in het bloed efficiÎnter verlopen.

Bij mensen draagt knoflook ook bij tot een normale bloeddruk en werkt het heilzaam op de vaatwanden. Tenslotte dien ik ook nog een andere eigenschap van knoflook aan te stippen: ze verhoogt namelijk de zuiverende werking van de lever. Daardoor is knoflook dus ook een goede spijsverteringshulp. Zoals voor veel goede zaken in het leven, geldt ook voor knoflook dat ze wel met mate moet gebruikt worden. Al te hoge dosissen over een langere periode kunnen namelijk de rode bloedcellen aantasten met bloedarmoede tot gevolg. Knoflook kan je onder verscheidene vormen verstrekken aan de duiven. Het goedkoopst en zuiverst is gewoon een teentje uit te persen in de drinkpot. Dit tweemaal per week. Nadeel daarvan is de snelle bederving. Geen probleem is dat indien je de drinkpot toch dagelijks ververst. Duurder is het verstrekken van lookolie of looksap, dat commercieel in de handel te verkrijgen is. Persoonlijk ben ik meer voorstander van het verstrekken van look onder poedervorm door het voer. Dit is perfect te doseren en een hoeveelheid van ongeveer 15 milligram per duif volstaat. Of U nu meteen naar de groenteboer moet hollen om lookknollen te kopen moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Feit is wel, dat het een plant betreft die zeker een heilzame werking heeft op het gestel. Ook een teentje? Maar onze resultaten zijn zeker goed te noemen.

Voor u gelezen op de site van P. Visser & Zn uit Enschede

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb